Your search results

Jak zpracovat dýně do zásoby?

Napsáno Dana Beková v 20. 9. 2023
0

Podzim bývá plný teplých barev a rozmarů. Ne každý ho má rád, obzvlášť bolavé duše si na něj moc nepotrpí. Jednou z výhod je, že se konečně dočkáme dýně, ta navodí atmosféru vysloveně halloweenskou. Nicméně, jak takovou tykev i jinak zpracovat, pokud si nepotrpíme jako na podzimní dekoraci?

dekorace z dýně

Proč vůbec zpracovat dýni?

Ptáte se, proč se o ni vůbec zajímat? Odpověď je velmi jednoduchá – dýně má v sobě 90 % vody a také velké množství vlákniny. Je také nejlepším zdrojem vitamínu A dále C, B1, B2 a E. Z minerálů pak obsahuje draslík, hořčík, vápník, železo a zinek. Je to velmi snadno stravitelná plodina, která navíc absorbuje toxiny ve vašich střevech. Mimoto, skvěle chrání zrak, takže už se nemusíte spoléhat jen na mrkev. Právem se jí říká super potravina, jelikož ji vaše tělo před zimou skutečně snadno využije.

jak na dýně

Semínka rozhodně nevyhazujte. Ať už je dáte v zimě jako krmivo ptactvu, nebo na zpestření vašeho chleba, jsou i zdrojem vysoce nenasycených mastných kyselin. Nejprve je na 8 hodin namočte, tím se aktivují enzymy a vyplaví se tak většina nepotřebných látek. Poté je použijte do pečiva či různých salátů.

dýně a využití

Typy dýně

Je několik druhů dýní, mezi nejznámější patří:

  • Hokkaidó  
  • máslová 
  • muškátová
  • mexická

Uskladnění dýně

Než se rozhodnete pro vydlabávání nebo jinou úpravu, doporučujeme vám nejprve dýni umístit na suché, chráněné místo, kde dozraje. Prodloužíte tak její trvanlivost, ale zlepšíte i její chuť. Není třeba zmiňovat, že vaše dýně bude mít i do červena barvu, která ozvláštní váš domov.  Škroby se totiž začnou měnit na cukry a tím se tak změní i konzistence dužiny. Jestliže ji budete chtít uskladnit na delší dobu, vyberte jen takové plody, které budou zralé. Pamatujte, že přílišná vlhkost dýním škodí, brzy by vám shnily.

dýně na zahradě

Zamrazení dýně

Až si vydlabete svoji dýni, tak její pyré můžete i zamrazit na horší časy. Stačí, když jej omyjete, odstraníte stopku i slupku. Dužinu následně nakrájejte na kostky nebo nastrouhejte a zamrazte. Nebojte se takto připravenou dýni dát třeba do polévek či k dušenému masu.

problematika zeleniny

Zavaření dýně

Jestliže nebudete mít dostatek místa v mrazáku, zavařte ji. Získáte základ například do polévky, přidejte jen vývar a zjemněte ji smetanou nebo kokosovým mlékem. Pokud vám zbyl lak, kterým jste zavařili okurky, pak se nebojte jej použít i k tomuto pyré. Přidejte nakrájený patison, cukety, okurky a máte velmi zajímavou nakládanou zeleninu, kterou pak můžete přidat k čemukoli.

dýně a dekorace

Jak na halloweenskou dýni

Říká se mu svátek Všech svatých, u nás jsou to Dušičky, ale ve světě se ujal název Halloween, kdy se vydlabávají dýně, všech druhů či velikostí. Nejpopulárnější a nejoblíbenější dýní na vydlabávání je prý ta mexická, ale pokud máte i nějakou jinou, nebojte se ji použít. Jak jsme již zmínili, je to jeden z nejpopulárnějších svátků. Slaví se 31. října a jeho oblibu v posledních letech jste mohli zaznamenat i u nás. Takové dlabání dýně není žádnou vědou a nemusíte se ji bát. Naopak. Je to zábava, do které můžete zapojit i vaše děti.

dekorace

Nožem odřízněte její vrchní část se stopkou. S pomocí lžíce vydlabejte její dužinu, ale nevyhazujte ji! Vytvořte dostatečný prostor pro svíčku. Na řadě je už vaše kreativní část neboli fantazie. Na internetu najdete spoustu šablon, které vás inspirují k této práci. Vtipně vypadá dýně ať už jako smějící se smajlík, strašidelný dům nebo postava kočky. Vaší načančanou dýni umístěte kamkoli, sluší ji to jak na zahradě, tak i na terase či balkoně. Jen dávejte pozor na zapálenou čajovou svíčku!

dýňové latte

Náš TIP: Dýňový sirup

Spousta lidí miluje latté s dýňovým sirupem. Jeho výroba není těžká a zvládne ji i člověk, který nevaří či nepeče. Té vůni se nedá odolat. Pro výrobu populárního receptu je lepší, když si zvolíte dýni Hokkaidó. Zmíněnou dýni rozkrojte, vydlabejte a nakrájejte na měsíčky. Vložte do vyhřáté trouby na 200 stupňů Celsia. Mezitím do hrnce vložte 650 ml vody a 300 g třtinového cukru. Přidejte 1 lžíci kuliček pepře, 1 hvězdičku badyánu, 1 lžíci kardamomu, 1 lžíci nového koření, vanilkového lusku, 3 svitky skořice, 2 lžíce nastrouhaného zázvoru a pyré z dýně. Povařte zhruba 20 minut, dokud sirup nezhoustne. Následně ho přeceďte. Po vychladnutí dejte sirup do lednice, tam vám vydrží asi tak měsíc. Uvidíte, že s ním uděláte velké terno. A nemusíte ani do drahých kaváren.  

latte z dýně

Oranžová nebo červená barva na podzim rozzáří každé místo. Ať už je to vaše kuchyň, spíž nebo zahrada v rustikálním stylu. Dýně má mnoho podob a využití, jen se toho nebát.

Zanechat komentář

Email nebude publikován.

Compare Listings