Your search results

Jak vybrat ten správný kuchyňský dřez

Napsáno Patrik Pilous v 8. 2. 2024
0

Kuchyňský dřez je pomyslným srdcem kuchyně. Motáme se kolem něj při přípravě pokrmů i při úklidu po večeři. A zamíříme k němu leckdy i uprostřed noci, kdy potřebujeme svlažit hrdlo několika doušky vody. Je tedy důležité, aby dřez dobře vypadal a aby měl jeho uživatel zajištěné co největší pohodlí. Dřezů je na výběr v dnešní době nepřeberné množství, proto jsme se dnes podívali na všechny základní typy a posoudili jejich dobré a špatné vlastnosti. Třeba vám náš článek pomůže při výběru toho pravého. 

Jednodřez, nebo dvoudřez?

Existují kuchyňské dřezy s jednou i se dvěma mycími plochami. Každá možnost má své výhody a nevýhody, které by měly být vzaty v úvahu při rozhodování.

Jednodřezy jsou moderním a minimalistickým řešením. Lze vybírat z jednodřezů hranatých, oválných i rohových dřezů. Disponují většinou (není to ale pravidlem) odkapávací plochou, kterou oceníte při mytí hrnců či pánví.

Dvoudřezy nejsou k vidění tak často, ale určitě stojí za zvážení zvláště pro větší rodiny. Jejich výhody ocení i nároční kuchaři. V dvouoddílovém dřezu je totiž možné oddělit mytí nádobí od odkapávání, což může být pohodlné při přípravě pokrmů. Do malého dřezu můžete položit ovoce či zeleninu, zatímco umyjete velkou mísu, v níž chcete připravovat zdravý salát. Aby získali prostor pro druhý dřez, většinou musí designéři adekvátně zmenšit prostor pro odkapávací plochu, což může někdo cítit jako zásadní nevýhodu tohoto typu.

Montáž kuchyňského dřezu

Dřezy dále rozlišujeme podle typu montáže. Existuje několik variant pro usazení dřezu, u kterých důležitou roli hraje i materiál pracovní desky. Pokud máte dřevěnou nebo laminátovou desku, pravděpodobně zvolíte dřez s vrchní, celoplošní, nebo přesahovou a modulovou montáží. U kameninové a mramorové desky máte při výběru volnější ruku. Posuďte sami, jaké jsou charakteristiky jednotlivých typů montáže.

Montáž na desku – snadná a rychlá

Montáž na desku nebo také horní montáž znamená, že je dřez umístěn na kuchyňskou linku, jedná se tedy o jednoduchý typ instalace. Okraje dřezu jsou pak lehce vyvýšené, což může zkomplikovat údržbu.

Montáž pod deskou – čistý a elegantní vzhled

Instalace dřezu pod pracovní deskou je trochu složitější, takže tato varianta odradí méně zkušené kutily. Odměnou za bezchybné provedení ale je čistý vzhled a jednodušší údržba, protože odpadky a nečistoty nezůstávají na hraně desky.

Montáž do roviny – moderní a funkcionalistická

Dřez v této variantě nahrazuje část kuchyňské linky. A také zabírá dost místa. Rovněž tato varianta je kutilsky náročná, ale přispívá k opticky sjednocenému, elegantnímu vzhledu kuchyně.

Jaký materiál je nejvhodnější?

Materiálů, z nichž jsou kuchyňské dřezy vyrobeny, je bezpočet. A žádný nemá v kuchyních monopol. Je pravda, že nerezová ocel stále patří mezi nejoblíbenější a neprodávanější, ale poslední dobou začíná ustupovat stále populárnější keramice a granitu.

Nerezová ocel – Nehynoucí klasika

Jednoduchá údržba a stálobarevnost dělá z nerezové oceli oblíbenou volbu. Někomu připadá ocel omšelá, jinému ale připadá svým způsobem elegantní. Nevýhodou ale určitě je citlivost vůči poškrábání.

Granit – odolný a přitažlivý

Oproti nerezi si v případě granitu lze vybírat ze široké palety barev a designu. Granit je vysoce tepelně odolný a odolný vůči poškrábání. Jeho nevýhodou ale je nižší odolnost proti agresivním chemickým látkám.

granit

Keramika – známá po tisíce let

Doba socialismu vybavila miliony kuchyní nerezovými dřezy, až lidé málem zapomněli, který materiál je pro kuchyňský dřez skutečnou klasikou. Teď se keramika vrací. Získává si oblibu díky své vysoké pevnosti, odolnosti a kvality. Ani po letech neztrácí svou přirozenou krásu a lesk. Nevýhodou ale je vysoká pořizovací cena.

keramický dřez

Tectonitové dřezy – flexibilita a trvanlivost

Tectonite je materiál s podobnými vlastnostmi jako granit, ale je o něco levnější. Jde o umělý materiál vytvořený ze směsi polyesterových pryskyřic a dalších komponentů. Tectonitové dřezy jsou odolné proti poškrábání a 100% recyklovatelné, ale jsou na nich po letech užívání vidět rýhy.

Co dalšího zvážit při výběru kuchyňského dřezu?

Klíčové jsou pochopitelně rozměry. Zvolte ideální velikost dřezu s ohledem na vaši kuchyňskou linku. Důležitá je také hloubka. Pochopitelně platí, že hlubší dřez znamená pohodlnější mytí, protože do něj umístíte i hluboké hrnce a pánve. Otázkou ale je, jak velkou hloubku dřezu dovoluje vaše kuchyňská linka. Věnujte pozornost také výšce dřezu. Neměli byste se při mytí nádobí hrbit. Zlaté pravidlo říká, že by uživatel měl dlaněmi dosáhnout na dno dřezu, aniž by se musel předklánět. To je ideální řešit v době renovace kuchyňské linky.

Zanechat komentář

Email nebude publikován.

Compare Listings