Co je nestárnoucí smalt a kde se dá použít?
Velkým symbolem naší země je nestárnoucí smalt. Jeho velkou výhodou je, že se v něm dobře peče, a co si budeme povídat, i dobře se myje. Dokáže vyloženě divy, i proto ho většina z nás má v kuchyni, nebo jako dekor v pokoji. Máte styl bydlení jako v legendárním seriálu Přátelé? Určitě se ho nebojte využít i tam.
Vyrábí se z křemičité taveniny, proto je i příbuzný sklu a porcelánu. Nicméně kromě hrnců, pekáčů a váz, se z něj dělají i cedule označení ulic nebo čísel domů. Pojďme se na něj podívat ještě blíž.
Dějiny smaltu
Není žádným překvapením, že oblíbený už byl ve středověku. Nestárnoucí smalt ale získal svoji pozornost i v období Byzance, kdy se zdobily různé reliéfy z kovů. Na skutečný trend si ale musel počkat, a to až do 19. století, kdy se z něj teprve začaly vyrábět pekáče nebo vany na koupání.
Smaltované nádoby odolávaly totiž rzi a bylo tedy možné je keramickými barvami zdobit. K nanášení smaltu se používalo sypání suchého smaltu sítkem nebo později máčení v mokré smaltové kaši, což byl vlastně vířený smaltový pudr ve vodě. Nestárnoucí smalt se poté před vypálením musel pečlivě vysušit. Teplota pro vypalování smaltu na kov leží mezi 750–850 °C a její působení je velmi krátké.
Nestárnoucí smalt milovaly naše babičky
Na rozdíl od našich babiček a maminek si dneska opravdu vyberete ze široké škály barev, vzorů i tvarů, což umožňuje najít kousek, který dokonale doplní vaši kuchyň. Co si budeme povídat, tradiční vzory a barvy vám mohou připomínat uplynulé časy.
Zatímco moderní designy přinášejí svěžest a eleganci. Smaltované nádobí je relativně lehké, ať už se jedná o hrnce, pekáče, konvice na čaj, mísy, či hrníčky. Využijete jej běžně v kuchyni, ale i na chatě, ať už přímo na vaření, nebo jen na ozdobu. Oblíbené jsou retro motivy, nejčastěji jsou to bílé puntíky na červeném nebo modrém podkladu, nebo květinové vzory. Například pokud pěstujete pomeranče v interiéru, vyniknou vám právě ve smaltové míse.
Jak jsme již zmínili, mezi jeho velké výhody patří odolnost i vodivost tepla. Smalt však bývá náchylný k prasklinám, což mu na kráse rozhodně neubere. Nicméně se ho nebojte dát do myčky, rozhodně se nepoškodí. Použít ho můžete na všechny typy varných ploch, je ale také potřeba zjistit, jaký kov smalt pokrývá. Pamatujte, že se vyplatí při koupi se zaměřit na kvalitní kov a na jeho sílu.
Stalo se vám, že vám popraskala vnitřní část hrnců, pánviček nebo pekáčů? Doporučení je jednoduché, už ho nepoužívejte. Mohlo by totiž vlivem tepla uvolňovat toxické látky.
Druhy smaltových povlaků
Existuje celá řada barevných verzí, které si můžete pořídit. Nicméně nejtypičtější jsou následující dvě barvy:
Bílý smalt
Tradiční smaltované nádobí je uvnitř bílé nebo světle krémové. A víte, z jakého důvodu? Bílá barva je totiž hygienická, a na první pohled hned poznáte, zda je nádobí čisté. Skládá se ze tří vrstev. Je to podkladový sintr, který vyrovná drobné nerovnosti odlitku, a potom dvě vrstvy smaltu nad sintrem. Všechny tři vrstvy dohromady dávají povrchu skleněný lesk a dokonalou hladkost, kterou oceníte při mytí. Smalt je přirozeným způsobem částečně nepřilnavý, ale pozor, ani tak neumožňuje smažení bez tuku!
Černý smalt
Černý nestárnoucí smalt je novodobou záležitostí. Skládá se ze dvou vrstev. Matný černý smalt bývá odolnější, což se vám v kuchyni také bude hodit. Nicméně právě tou barvou postrádá tu estetickou přidanou hodnotu.

Nestárnoucí smalt je skutečně krásný. Pokud pěstujete kanadské borůvky, jejich sbírání je vždycky příjemnější s vhodným “plecháčkem,” ve kterém i úroda vypadá dobře.
Zdroj: Theantiquedjourney