Your search results

Postup, jak se zbavit blech v bytě?

Napsáno Dana Beková v 21. 10. 2024
0

Asi si pamatujete slavnou filmovou hlášku od dědy Komárka, že psí blechy na člověka nikdy nejdou, no, opak je pravdou. Tato maličká zvířátka mají moc rády krev, a je jim celkem jedno, kde si zdroj najdou. Proto vás nejspíš bude zajímat, jak se takových blech zbavit?

jak se zbavit blech snadno a chytře

Poznat nepřítele

Vždy se vyplatí, znát nepřítele. Pro zajímavost uveďme, že blechy jsou schopné naklást miliony vajíček. V jedné snůšce nakladou až 500 vajíček, a to takových snůšek může být několik za sebou. Larvy se na rozdíl od dospělých jedinců neživí krví, ale organickými zbytky.

Po 6-12 dnech se larvy zakuklí a za pár dní tu máme další generaci dospělých blech. Všichni dospělí jedinci z řad blech se živí krví svých hostitelů, kterými jsou v největší míře savci.  Kromě toho, že blechy svým hostitelům způsobují svědivá a bolestivá kousnutí, jsou přenašeči mnoha nebezpečných chorob. Mezi ty nejhorší patří mor, skvrnitý tyfus.

Co na ně funguje?

Odblešeni vašeho mazlíčka

Zbavit se blech musíte nejprve u svých mazlíčků. Psy a kočky naložte do vany a jejich srst vyčesejte. Také pomohou různé přípravky, které se dají sehnat. Nezapomeňte jim ale koupit speciální kvalitní obojek, který ne sice 100% je ochrání blech. Je to o vyzkoušení.

Vysávat, vysávat a vysávat

Blechy se rády usazují v měkkých površích, jako jsou koberce, matrace a polštáře. Jakýkoli textilné prvek doma či na zahradě mají rády. Pravidelným vysáváním a praním se jich můžete zbavit. Vysávejte koberce a matrace alespoň jednou týdně a perte polštáře a přikrývky alespoň jednou za měsíc. Ujistěte se, že vysavač je nastaven na vysoký sací výkon a vysávejte všechny praskliny, ve kterých se mohou ukrývat spadená bleší vajíčka.

Přírodní repelenty

Existuje několik přírodních přípravků, které mohou blechy odpuzovat. Mezi nejběžnější patří éterické oleje, jako je tea tree nebo eukalyptus. Tyto oleje můžete přidat do vody při praní nebo je rozprašovat po bytě. Dále mohou být účinné i přípravky na bázi rostlinných extraktů, které se aplikují na kůži nebo na zvířata.

Osvědčené babské rady

Naše babičky si dokázaly poradit opravdu s čímkoli. A tak i taková blecha, nemusí být úplným oříškem.

Citron: místo chemických přípravků použijte obyčejnou vodu s citronem jak na mytí, tak na vystříkání spár a koutů. Stejnou službu vám udělá octový roztok. 

Sůl: na koberec nasypte sůl a nechte ideálně týden v koberci. Pokud se sůl nalepí na blechu, vykrvácí. Po týdnu koberec důkladně vysajte.

Bylinky: vsaďte na mátu peprnou nebo levandule či eukalyptový olej, blechám opravdu nevoní. Stejně účinná je routa, rozmarýn, pelyněk nebo citronela. Ideálně si tyto bylinky nasušte a rozdrťte na jemný prášek, který nasypejte do škvír v podlaze.

Banánové slupky: položte do míst, kde se blechy vyskytují nejvíce, banánovou slupku vnitřní stranou nahoru. Blechy začnou hynout.

jak se zbavit blech u mazlíčků

Zbavit se blech může být běh na dlouhou trať, ale věříme, že si s nimi poradíte.

Zanechat komentář

Email nebude publikován.

Compare Listings