Your search results

Jak odstranit řasy ze zahradního jezírka a kamenů?

Napsáno Dana Beková v 15. 10. 2024
0

Na žádné zahradě se nikdy nevyplatí lelkování. Ať už se jedná o vyčištěné okapy nebo shrabané listí, vaše zahrada vám nic neodpustí. Týká se to například i zahradního jezírka. Přáli byste si mít průzračné a lákavé jezírko, kde vám plavou různé rybičky, a vy se tak tou nádherou můžete chlubit i kochat? Je to práce, ale i takové místo se dá nejen vytvořit, ale i vyčistit.

Správně usazené jezírko

Nejpodstatnější je ho dobře usadit. Věřte, že to je nenáročná práce, jen to chce vědět jak na to. Když už ho máte usazené, tak vám prozradíme pár metod, jak ho udržet čisté!

Umístěte ho do stínu

Jezírko nepatří na místo, na které celý den praží slunce, protože teplá voda řasy neodolatelně láká. Lepší je, když zvolíte stín nebo alespoň polostín. Co se týče teploty vody v jezírku, podstatná je i rozumná hloubka jezírka, která by neměla být menší než metr.

u zahradního jezírka

Kvalitní filtr

Správný filtr v jezírku musí obsahovat mechanickou biologickou složku. Mechanická část polapí nečistoty, biologická slouží k množení startovacích bakterií, jež je nutné pravidelně doplňovat. Filtr je třeba pravidelně čistit.

Sbírejte a sbírejte

Odstraňujte z hladiny jezírka zbytky rostlin a další nečistoty, ideálně s pomocí skimmeru, který lze připojit na čerpadlo filtrace. Usazeniny, kal a výměšky ryb na dně jezírka odstraníte pomocí jezírkového vysavače. Můžete také vypustit a znovu napustit celé jezírko, ale tímto postupem riskujete ztrátu těžce nabyté biologické rovnováhy.

Vodní rostliny

Rostliny kolem jezírka se vždycky hodí. Platí to například u těch vodních, které okysličují vodu a odebírají z ní živiny a světlo, pomáhají tak udržet vodu v jezírku čistou. V případě malých jezírek by měly pokrývat až 70 procent plochy, u větších alespoň polovinu. Hodit by se vám mohl kosatec, různé druhy rákosu, a tak dál.

Vodopád

Řasy nesnášejí cirkulující a dobře okysličenou vodu. Proto by se vám mohl hodit i takový vodopád. Jak si ho vytvoříte je čistě na vás, ale i takové provzdušňování dělá zázraky.

Nepřekrmujte ryby

Zahradní jezírka, v nichž plavou ryby, jsou v porovnání s těmi bez ryb náchylnější na problémy s řasami. Jak už jsme si řekli, řasy milují přebytek živin, a tedy i nespotřebované krmivo a rybí výkaly. Proto dopřejte rybám, aby si samy našly potravu, a dokrmujte jen minimálně. Problém může být rovněž v příliš velkém množství ryb. Jezírkové filtrace mají určitou filtrační kapacitu a té také musíte přizpůsobit počet ryb.

Až budete sedět ve své útulné terase, uvidítě, že budete s čistotou jezírka naprosto spokojení.

Zanechat komentář

Email nebude publikován.

Compare Listings