Your search results

Jak na hnojivo z kopřiv?

Napsáno Dana Beková v 13. 10. 2024
0

Pokud máte na vaší zahradě nebo ve vašem okolí spoustu koupřiv, neberte to rozhodně jako prokletí! Vlastně jste vyhráli! Existuje totiž řada různých možností, které snadno z této tolik nepopulární rostlinky vytvoříte. Uděláte z něj dobrý salát, nebo čistící čaj, anebo si z kopřiv vytvoříte rostlinné hnojivo.

Kopřiva je plevel, který trháte za pomoci ochranných rukavic z vašich záhonů, z dlažby nebo prostě jen, když ho vidíte, že raší u vašich oblíbených rododendronů. Nicméně, jak jsme již zmínili, existují možnosti, které vám s tímto štiplavým plevelem pomohou.

Výhody používání kopřiv

A co je na nich tak báječného? Obsahují živiny a minerály, které ocení nejen vaše zelenina. Existuje celá řada vědeckých studií, které ukazují, že čerstvé listy koček jsou plné vitamínů a velkým množstvím minerálů. Listy mají také vysoký obsah dusíku, chlorofyl a rostlinných polyfenolů. Hlavní věc, kterou si z jejich využití odnesete, je že podporují vaše rostliny a stimulují růst. A to je to, co chceme!

Co potřebujete na výrobu hnojiva?

  • Kopřivy
  • Nůžky
  • Rukavice
  • Dešťovou vodu
  • Kbelík s víkem

Jak vyrobit hnojivo?

Než začnete, musíme vás upozornit, že toto hnojivo smrdí. Je to velmi podobný smrad, jaký cítíte například ve sloninci v zoo. Doporučujeme vám, proto vyrobit toto hnojivo na místě, kde nebude nikoho při kvašení obtěžovat. Je to totiž opravdu síla.

nebojte se kopřiv, aneb co s nimi

Následující postup:

Vezměte několik trsů kopřiv (záleží na nádobě, jak moc velká je). S pomocí nůžek odstraňte spodní část kopřiv, a nechte si jen tu horní. Ta má totiž nejvíc vitamínů. Při jejich sbírání se vyhněte silnic nebo jiných míst, kde by se mohl vyskytovat nějaký chemický postřik.

Vložte kopřivy do kbelíku s vodou a zavřete jej. Přidejte vodu, pokud se vám zdá, že je jí málo. Víko rozhodně neutěsňujte. Nechte stát zhruba 2 – 3 týdny. Jestli je to možné, tak čas od času hnojivo promíchejte. Objevují se vám na povrchu bubliny? Jste na dobré cestě.

Po jednom až třech týdnech by měla být fermentace dokončena. Teď nastává ta složitá záležitost. Víko otevřete a vezměte si jinou nádobku, která obsáhne 500 ml. Nádobku naplňte vaším hnojivem a přidejte do konve s již napuštěnou vodou. Promíchejte, a hurá na vaši úrodu.

Hnojivo z kopřiv využijte na okurky, papriky, dýně, ale ocení ho i okrasné květiny. Pěstujete růže? Určitě neváhejte jej použít. Naopak, růži pak nehrozí různé plísně a škůdci.

Zanechat komentář

Email nebude publikován.

Compare Listings