Your search results

Minimalismus: V architektuře i při zařizovaní domova

Napsáno Dana Beková v 8. 10. 2024
0

Pojďte s námi prozkoumat jeden z nejzajímavějších stylů, a tím je minimalismus. Ne každému sedne, každý máme rádi něco jiného. Nicméně pokud máte v oblibě Provence, Shabby Chic, nebo italský styl bydlení, možná se vám trochu minimalismu bude hodit.

minimalismus

Krátká historie

Minimalismus vznikl v 70. letech 20. století jako kulturní hnutí v opozici k excesům typickým pro pop art. Tento termín byl poprvé použit v roce 1965 britským uměleckým filozofem Richardem Wollheimem v článku nazvaném Minimal Art. Jde o eliminaci nadbytečného, a především se soustředit na to nejdůležitější. Zkrátka – méně je více. Ano to je minimalismus.

Styl vyžaduje, aby se všechny formy kulturního vyjádření soustředily na to, na čem záleží, a vyhnuli se plýtvání energií a všem formám nadbytečnosti. Navrátit se k jednoduchosti, který se v architektuře promítá do použití jen několika pečlivě vybraných kusů nábytku a designu funkčních, jednoduchých interiérů.

I minimalismus je o dobrém vkusu!

Budete se divit, ale současný minimalistický domov není chladný ani neosobní. Naopak, dokáže vytříbit dobrý vkus a přehledném stylu, který zdůrazňuje několik dobře zvolených prvků, včetně materiálů, tak i zařízení.

Pokud vám to finance dovolí, najměte si nějakého zkušeného profesionála, designéra, který jak mávnutím kouzelného proutku vytvoří správný kompromis mezi jednoduchostí a osobitostí, aby se zajistilo, že efekt nebude příliš holý nebo anonymní.

jak se bydlí

Charakteristika minimalismu

Když mluvíme o moderním minimalismu v designu domácího interiéru, často zahrnuje následující znaky a prvky: 1. Čisté linie a jednoduchost 2. Neutrální paleta barev 3. Důraz na geometrické tvary 4. Nepřehledné prostory 5. Funkčnost a účelný design 6. Elegantní a efektivní nábytek 7. Absence ozdobných detailů 8. Otevřené půdorysy a dostatek přirozeného světla 9. Začlenění negativního prostoru 10. Zaměřte se na to podstatné 11. Podpora jasnosti mysli a vyrovnanosti

Výběr barev

Moderní minimalistický domov vyžaduje neutrální barvy a jemné odstíny. Elegantní dekory a jednoduché vzory, které zvýrazňují detaily. Vyzkoušejte například bílou, odstín slonové kosti, šedivou, starorůžovou. Nebojte se jich, uvidíte, že vaše domácnost úplně změní tón.

Nábytek

Nikdy, nevyhazůjte starý nábytek. Bude se vám totiž možná hodit. Není totiž nad  kusem rodinné památky, starších obrazů, vázy, které jste někde objevili na půdě. To vše se vám může hodit při zařizování domácnosti. U minimalismu se ale nemá nic ale přehánět, takže stačí opravdu jen malé množství.

Co se týče materiálu, tak nejpopulárnější jsou:

  • dřevo
  • kámen
  • mramor
  • pryskyřice
  • a povrchy s kovovým efektem.

Máte byt v industriálním stylu? Možná by mu minimalismus prospěl. Je samozřejmé, že přírodní materiály lze kombinovat s moderními a technickými materiály. Pamatujme, že jde také o rovnováhu a spojení pevných a prázdných forem.

Méně je více! Pokud máte pochybnosti o tom, kolik kusů nábytku pořídit, začněte se pomalu, a postupně se rozhodujte, zda je opravdu nutné přidat něco dalšího.

Moderní minimalistický nábytek má extrémně jednoduché linie, pravoúhlé i zaoblené, a rovné plochy bez přílišného střídání forem. Možná se budete divit, ale i obyčejné kliky podléhají tomuto stylu – jsou nejčastěji skryté, tudíž je jen tak neobjevíte.

Elegantní minimalistický nábytek je také mimořádně pohodlný, praktický a racionální ve využití prostoru a snížení zbytečností. Nejdůležitější je výběr správného nábytku. Přejete si dosáhnout pohodlného stylu života, který nezatěžují mnohé předměty? Klíčem je jednoduchost.

Abychom to shrnuli, pro vybavení současného minimalistického domova jsou klíčové faktory: neutrální barvy a jemné odstíny; jednoduché, čisté linie; několik praktických, funkčních materiálů, jako je porcelánová kamenina; prostý, racionální nábytek. Věříme, že vám takový domov bude zamlouvat.

Zdroj: Nestasia.in

Zanechat komentář

Email nebude publikován.

Compare Listings