Your search results

Jaké je nejlepší domácí hnojivo na okurky?

Napsáno Dana Beková v 7. 10. 2024
0

Okurky jsou jednou z nejvyhledávanějších potravin. Kde kdo je má rád, ať už zavařené a připravené v ledničce, nebo jako salát k obědu. Jsou ale pěkně žíznivé po vodě, a rozhodně neopovrhnou nějakým hnojivem. Pokud chcete po celé léto sbírat okurky bez pravidelného hnojení to zřejmě nepůjde. Vliv na vašem pěstitelském úspěchu bude mít i šikovně natažená síť, která minimálně ušetří vaše záda. Nejdůležitější je, když je budete hnojit až po vytvoření květů. Pokud to budete dělat pravidelně,  udržíte květy.

domácí hnojivo na okurky jak na to

A jaká jsou nejoblíbenější nebo nejlepší hnojiva?

Hnojivo ze slepičího trusu

Není třeba mít na zahradě či na dvorku slepice. Koupit jej můžete buď u známého nebo v zahradnictví. Mějte na paměti, že hnojivo ze slepičince není vhodné uschovávat v bytě nebo na balkoně. Je totiž horší než sloní trus – smrdí. A jak na přípravu? Půlku kbelíku slepičinců zalijte vodou – pár centimetrů pod okraj, přiklopte a směs nechte dva týdny na teplém místě kvasit. Po otevření vás nemile překvapí zápach, zato na vás ale bude čekat silné a velmi kvalitní hnojivo.

Hnojivo z droždí

Vonět vám nebude ani hnojivo z kvasnic, avšak proti slepičímu trusu je snesitelnější. Připravte si 100 gramů čerstvého droždí, dvě lžíce cukru a 10 litrů vlažné vody. Takto připravenou směs nechte dva dny na teplém místě kvasit. Vzniklé hnojivo by nemělo být příliš koncentrované, takže jej smíchejte s 30 litry odstáté vody a nalijte jej k rostlinám.

Popel

Překvapení budete i u popelu. Pokud máte doma krbová kamna, je vystarána. Jen takový popel zřeďte s vodou, aby to na vaše okurky nebylo až moc.

okurky

Káva

Použijte i čajové listy a kávovou sedlinu. Nemusíte je dávat jen na růže, okurky takové hnojivo také ocení.

Banánové slupky

Banánové slupky jsou skvělou záležitostí, coby hnojivo na okurky. Umístěte 4-6 banánových slupek do sklenice, naplňte ji litrem vody a utěsníme. Nechte 5-7 dní sedět, než použijete tento dýchánek s hnojivem na rostliny.

Skořápky od vajec

Vejce jsou nabité vápníkem, fosforem, draslíkem a hořčíkem, které se uvolní do půdy. Ujistěte se, že skořápky jsou zcela suché a následně je přidejte k rostlinkám.

Hnojivo z cibulových slupek

Cibulové slupky v sobě mají spoustu hořčíku a draslíku, a tak posilují a vyživují kořenový systém, vylepšují chuť a kvalitu plodů. Mají antibakteriální a protiplísňové účinky, proto rostliny přirozeně chrání před plísněmi a hnilobou. Navíc zlepšují strukturu půdy. Oblíbené je mají jak okurky, tak i dýně. A jak na to?

Do 5 l vody nasypte asi 500 g cibulových slupek a zakryté nechte v chladu do druhého dne macerovat. Pak obsah pomalu přiveďte k varu, nechte přejít varem a sejměte. Nakonec nechte vychladnout a sceďte přes síto.

okurky

Ať už si z naší nabídky vyberete jakékoli hnojivo, jistě budete spokojení. Pozor si snad dejte jen u chemických prostředků. U nich to ideální nikdy není.

Zdroj: balconygardenweb.com

Zanechat komentář

Email nebude publikován.

Compare Listings