Your search results

7 Tipů: Jak vyčistit spáry v koupelně?

Napsáno Dana Beková v 6. 10. 2024
0

Mezi vaše nejoblíbenější činnosti jistě nepatří čistění spárů v koupelně. Dali jsme dohromady tipy, jak se nečistot zbavit, a přitom aby vás to nestálo moc času. Věřte, že zvládnete se takových spár zbavit, ani nebudete vědět jak.

jak na nečistoty v koupelně

Nejprve si řekneme o pár jednoduchých způsobech, které vám pomohou vaši koupelnu mít snadno naprosto čistou. Opakování je totiž matkou moudrosti.

  • Čistící prostředek

Naneste čistící prostředek a nechte alespoň 15 minut působit. Je celkem jedno jaký použijete, populární jsou dnes obzvlášť ekologické.

  • Hadřík s mikrovláknem

Pokud takový nemáte, použijte měkký kartáček, ale záleží také na znečištění.

  • Opláchnete vodou

Poté celou plochu omyjte teplou vodou s trochou saponátu.

7 Tipů, jak vyčistit spáry v koupelně

1. Kombinace octa a jedlé sody

Ocet je nejběžnějším pomocníkem snad v každé domácnosti. Snadno jej použijete na čištění toalet, skvrn na mikrovlnné troubě, a dokonce umí zlikvidovat vodní kámen ve vaší rychlovarné konvici. Pomůže vám proto vyčistit spáry ve sprchovém koutě nebo v koupelně. A jak na to?  Smíchejte horkou vodu s octem. Nastříkejte na spáru a nechte působit alespoň 5 minut. Následně spáry vydrhněte.

Když se i tak špíny nezbavíte, vyzkoušejte s přidáním jedlé sody. Vytvořte takovou kašičku a nanesete ji opatrně mezi obklady, ideálně starým zubním kartáčkem. Co si budeme povídat, je to poměrně náročná metoda, která vám nejspíš zabere kus sobotního odpoledne, ovšem účinek se jistě dostaví. Po pár desítkách minut vydrhněte spáry houbičkou.

2. Teplá voda

Jestli nejsou spáry příliš špinavé a jejich čištění je pouze součástí běžného úklidu, vystačíte si jen s teplou vodou a měkkým kartáčkem či hadříkem z mikrovlákna.

Hadřík nebo kartáček navlhčete v teplé vodě a jednu spáru po druhé vydrhněte. Poté celou plochu setřete čistým hadrem a nechte zaschnout. 

3. Bělidlo na spáry

O něco silnější je pak kyslíkové bělidlo, při práci s ním buďte ale opatrní. Kyslíková bělidla jsou ekologická, na rozdíl od bělidla na bázi chlóru. V drogerii bělidlo seženete ve formě prášku, který je třeba rozpustit ve vodě. Určitě si přečtěte návod na obale, než se do toho pustíte. Při čištění postupujte jako u ostatních prostředků – bělidlo naneste na spáry, nechte působit, vydrhněte kartáčkem a setřete. 

4. Speciální čisticí prostředek na spáry

Pokud přírodní prostředky a samotný peroxid či bělidlo nepomohou, vyzkoušejte komerčně vyráběné prostředky speciálně určené na čištění spár. 

Prodávají se dva druhy – některé stačí když nastříkáte na spáry a otřete hadrem, u jiných je třeba pro řádné vyčištění použít kartáček. Ty, které nevyžadují náročnější manuální čištění obvykle obsahují silnější chemikálie.

5. Parním čističem

Parní čističe jsou jedním z nejekologičtějších a nejjednodušších způsobů. Díky nim vyčistíte téměř každý kout v domácnosti, a to včetně spár v kuchyni nebo u zděného sprchového koutu. Odrazovat vás může jejich vyšší cena. Pokud ale investujete do kvalitního parního čističe, zjednoduší vám úklid celé domácnosti na několik další let.  

6. Bělidlo na bázi chloru na nejodolnější nečistoty

Na extrémně znečištěné spáry, na které narazíte například při stěhování do podkrovního bytu po nepořádných nájemcích, je potřeba nejtěžší kalibr – chlorové bělidlo. Sáhněte po něm ale až ve chvíli, kdy všechny ostatní způsoby zklamou.

7. Bělení spár peroxidem

Původně bílé spáry již po letech zpravidla tak nezáří, zejména v kuchyni, kde se neustále něco vaří. Jejich originální krásu pomůže navrátit bělidlo a nejšetrnější je peroxid vodíku. Peroxid můžete smíchat s jedlou sodou v poměru 1:2 a vytvořit velmi účinný čistič na spáry. Vzniklou pastu naneste na spáry, nechte 10 minut působit, vydrhněte kartáčkem a setřete pomocí vlhkého hadříku.

Nikdy se nevyplatí spáry v koupelně nechat jen tak. Vždycky se zaměřte při čištění i na ně. V opačném případě, na nich necháte ruce.

Zdroj: homeandgardens.com

Zanechat komentář

Email nebude publikován.

Compare Listings