Your search results

5 Tipů: Jakou barvu do obýváku?

Napsáno Dana Beková v 4. 10. 2024
0

Obývací pokoj snese hodně, a to ať mluvíme o nábytku nebo pokojových rostlinách. Pozor bychom si měli dát snad jen u barvy. Každá má specifický účinek na vaši náladu i na samotný prostor. Některé prostor zvětší a umocní pocit čistoty, jiné ho naopak zmenší nebo zútulní. Jakou barvu tedy do obýváku nejlépe vybrat?

barvu do obýváku

Barvy a barevné kombinace

V obýváku obvykle trávíte čas odpočinkem, dobře si proto rozmyslete použití příliš výrazných až rušivých barev. Například taková bílá může být sázka na jistotu, hodí se v podstatě ke všemu. Ale možná někomu může přijít až moc jednoduchá, nudná či nezajímavá. Jak se tedy vyznat v barvách?

Pamatujte, že záleží na velikosti místnosti, na nábytku a dalších doplňcích. Do malých místností volte spíše světlé odstíny, které opticky zvětší prostor. Vezměte v potaz také skutečnost, zda máte v obývacím pokoji hodně světla, nebo naopak málo.

V případě, že do pokoje po většinu dne svítí slunce, vyhněte se oranžové a žluté barvě. V takovém případě zvolte raději béžovou nebo kombinaci bílé a vínové.  Chladné a studené barvy se do obývacího pokoje příliš nehodí, i když takové modré se ještě budeme bavit.

Naopak pokud máte v obýváku málo světla, je třeba ho opticky rozsvítit právě třeba žlutou či oranžovou barvou. Kombinujte nejvýše dvě barvy. Ale také nic nezkazíte tím, když se rozhodnete pouze pro jednobarevnou místnost. 

5 barev do obýváku

Vybrali jsme pro vás barvy, které určitě v obýváku oceníte. Je to subjektivní názor, to znamená, že záleží i na vašem vkusu a celkovém stylu vašeho interiéru.  

Zelená barva

Co si budeme povídat, zelená barva uklidňuje a výborně doplňuje přírodní tóny dřeva. Je osvěžující a jemná, proto prostor krásně oživí stejně jako pokojová rostlina. Tlumená zelená barva je alternativou pro ty, koho nebaví neutrální tóny. Nemusíte si vybrat jen zelenou barvu, nebojte se ji zkombinovat se zajímavou tapetou.

Šedá barva

Šedá je elegantní a dokáže prostor zvětšit. Patří mezi neutrální barvy, ale je zajímavější než bílá. Slouží jako skvělý podklad pod umělecká díla a vyniknou na ní barevné tóny doplňků a dekorací. Hodí se do moderního pokoje i do obýváku ve vintage stylu.

Žluté tóny

Pokud stále ještě přemýšlíte nad tím, jak vymalovat rodinný obývací pokoj, zvažte veselé a teplé barvy. Do chladnějších místností se často používá žlutá, zejména pak její světlý odstín, který pokoj krásně rozzáří. Velmi oblíbená je citrónově žlutá. Opticky zahřívá a zároveň uklidňuje.

Neutrální odstíny hnědé

Odstíny béžové a hnědé se nyní těší velkému zájmu. Působí vkusně a snadno je sladíte se sedací soupravou. Jestliže máte moderně zařízený obývací pokoj, zkuste barvy café latté, čokoláda či mocca. Tyto odstíny vám zaručí příjemný, originální vzhled a navíc se jen tak neokoukají.

Tmavě hnědou použijte pouze na jednu nebo dvě stěny a zbylé doplňte světlejším odstínem, který „rozbije“ dojem tmavého interiéru. Můžete ji klidně spojit s oranžovou či žlutou barvou. Pěkně působí i hnědo-bílá varianta.

Modrá barva

Modrá barva obýváku dodá uklidňující pocit bezpečí. Můžete použít širokou škálu odstínů, všechny skvěle ladí k neutrální hnědé a krémové barvě. Krásně vynikne s dřevěnou podlahou a masivním nábytkem. Působí stejně čistě a uspořádaně jako bílá. Nebojte se různých odstínů, modrá je příjemná.

Než se pustíte do malování, vždycky je lepší se někde poptat. Buď známých nebo přátel, co by kam dali nebo umístili. Pokud se i tak pustíte do výmalby, zapřemýšlejte i o nějaké tapetě. Budete se divit, ale tapety dokážou zázraky.

barvu do obýváku lze vybrat i modrou

Zapomenout nesmíme ani na styl. Máte byt v Provence nebo francouzském stylu? Rozhodně se nebojte takové místnosti prozzářit. Uvidíte, že vybrat barvu nebude zábavnější.

Zanechat komentář

Email nebude publikován.

Compare Listings