Your search results

Jak zútulnit terasu v letních měsících?

Napsáno Dana Beková v 27. 9. 2024
0

Zútulnit terasu je někdy velkou výzvou. Člověk by tam narval snad nejraději úplně všechno. Výhodou venkovního prostoru je, že nemusí sloužit jen  k sušení prádla, i k příjemnému posezení. Vždyť, kdo by si nechtěl po náročném pracovním dni oddechnout, dát si sklenku vína a hodit starosti za hlavu? Navíc, pokud si takové místo ještě vyzdobíte s pomocí textilního prvku na vašem zahradním nábytku, bude to ještě lepší.

jak na terasu

Projekt terasy

Než se pustíte do zútulňování, vždycky je lepší vytvořit si projekt. Pak se pusťte do důkladného prohlédnutí a opravy. Utřete prach, vyčistěte podlahu a odstraňte listí. Máte umělý trávník? Pokud se vám zdá, že své nejlepší má už za sebou, neváhejte si pořídit jiný. Pozor si dejte i na vlhkost, na severně orientovaných terasách v chladném a deštivém klimatu během zimy často vzniká vlhkost. Pokud je takové místo malé, odstraníte ji  sami pomocí směsi octa a horké vody. Chcete, aby vaše terasa nebo zahrada byla praktická a stylová? Vyzkoušejte různé markýzy, které vás ochrání před sluncem.

Bez nábytku to nepůjde

Mezi nezbytné vybavení patří nábytek. Kvalitní posezení je totiž základem. Existuje celá řada nábytku, který se na vaší zahradě jistě rozzáří. Třeba takový ratanový nábytek, ten snad dělá radost v každé domácnosti. U posezení nesmí chybět ani odkládací stolek, kam odložíte šálek nebo knihu. Pokud budete na terase i jíst, bude pro vás vhodnější větší stůl, kam se pohodlně vejdete i s talíři. 

Ideální je zahradní nábytek, který odolá rozmarům počasí a nezničí ho ani UV záření. Případně se pusťte do výroby nábytku svépomocí. Nábytek z palet jako prozatímní řešení funguje skvěle.

Připevněte houpací síť nebo křeslo

Máte na terase dost místa? Využijte ho pro umístění  závěsného houpacího křesla. Než se ale pustíte do nákupů, zjistěte, jestli jej máte kam kotvit. Pokud ne, bude potřeba zvolit křeslo s konstrukcí, u které není potřeba žádné vrtání. Taková konstrukce sice nepotřebuje žádnou instalaci, má ale také větší nároky na prostor, s tím musíte počítat.

Přidejte textilie a polštáře

Nic nepřidá na pohodlí tolik, jako pořádné množství měkkých polštářků a plédů, do kterých se večer zachumláte. Textilní prvek na zahradním nábytku prostě patří.  Ideální je volit jednu hlavní barvu a jednu až dvě doplňkové. Skvěle vypadá použití kontrastních barev, ale pokud nechcete žádnou divočinu, volte raději tón v tónu. Výběr motivů je na vás, ale měl by být snadno udržitelný a praktický. V každém případě je při nepřízni počasí raději odneste dovnitř.

Na podlahu patří koberec

Vyberte si vhodné koberce, které dodají vaší terase krásnou atmosféru. Navíc, odolají i povětrnostním podmínkám. Některé venkovní koberce bývají voděodolné a nemají žádnou výšku vlasu, takže je jejich údržba velmi snadná. U zastřešené terasy se nemusíte bát ale ani koberců s vlasem nebo jutových koberců.  Kromě toho, že terasa vypadá zabydleněji, tak vám díky nim nebude zima na nohy ani když zrovna nebude svítit slunce.

Příjemný stín je základ

Zejména pokud máte terasu situovanou na jih, neobejdete se bez kvalitního zastínění. Na výběr jsou různé markýzy, rolety, nepromokavé závěsy a samozřejmě i klasika ve formě slunečníku. Ten volte nejlépe tak, aby se dal snadno otáčet a vy jste si mohli stín korigovat podle potřeby. Pokud nechcete řešit žádné připevňování, využijte i  jednoduchou zástěnu.

Na terasu patří gril

Grily nejsou výsadou pouze zahrad. Grilování si naštěstí užijete i na terase. Vhodnější jsou ale spíše elektrické a plynové grily. I klasiku na uhlí si můžete pořídit, jen myslete na to, abyste měli vyřešené dostatečné odvětrávání.

Ohřívač na chladnější večery

Pro chladnější večery se mohou hodit infrazářiče. Jedná se o ekonomický způsob vytápění, protože infrazářič neohřívá vzduch, ale pouze osoby a objekty. Zářiče vyzařují pouze bezpečné infračervené záření, nemusíte se tak bát škodlivého UV záření jako u slunce, přestože pocit na pokožce je podobný. U větších teras se vyplatí spíše plynový ohřívač, který je mnohem výkonnější. Oceníte jej i v případě, že nemáte elektrickou přípojku.

Nezapomeňte na květiny

Terasy jsou ideální k letnění řady pokojovek i k pěstování venkovních rostlin v květináčích. Líbí se vám hortenzie nebo růže? Není nic snadnějšího než je umístit do květináče. Naštěstí dneska existuje už tolik druhů, že si můžete v klidu vybrat.  Květináče a truhlíky na terasu pro celoroční umístění volte takové, které odolají venkovním podmínkám, bývají většinou označeny jako mrazuvzdorné.

Na terasu ale můžete umístit i muškáty, levanduli, citrusy, bylinky či jahody. Záleží to jen na vašich možnostech.

Zanechat komentář

Email nebude publikován.

Compare Listings