Your search results

Nejlepší domácí hnojivo na rajčata i papriky

Napsáno Dana Beková v 24. 8. 2024
0

Nezbytné živiny pro správný růst u rajčat a paprik dodá rozhodně domácí hnojivo. Rajčata totiž potřebují hodně živin, především dusíku, fosforu a draslíku. Proto když budete pravidelně hojit, pak se vám jistě odvděčí bohatou úrodou. To co nám příroda dá, musíme zase přírodě nějak vrátit. A jaká jsou nejúčinnější?

jak na domácí hnojivo

Banánové slupky

Až půjdete koupit banány, rozhodně nevyhazujte slupky. Buď je můžete přidat k růžím, které je umí také šikovné využít, anebo k rajčatům a paprikám. Banán je totiž skvělé domácí hnojivo. Je bohatý na draslík. Stejně jako je to u zmíněným růží, i u rajčat platí, že když zakoupáte slupky do půdy, budete mít pestřejší a bohatší úrodu. Další možností je pak naložení banánových slupek do sklenice s vodou a 14 dní nechat louhovat. Poté obsah nalejte do 10 l konve a rajčata tím zalejte.

Kávová sedlina

Pijete rádi kávu? Pokud nepijete jen instatní, tak se vám bude hodit i obyčejná sedlina. Je to totiž úžasné přírodní hnojivo. Navíc zlepší kyselost vaší půdy. Jednoduše ji přidejte k rostlině a zamíchejte se zemí. Ona si už z toho dusík jistě vezme.

rajčata a domácí hnojivo

Mléko

Je skvělým zdrojem vápníku a navíc funguje i proti plísním. Smíchejte mléko s vodou a počástech tím zalijte vaši rostlinku. Dělejte to tak co dva týdny. Uvidíte, že i to vám udělá z úrody zázraky.

Skořápky z vajec

Jsou skvělým zdrojem vápníku, který vaše rajčata rozhodně ocení. Přidání drcených vaječných skořápek do vaší zahrady změní pH půdy. Jakmile se vaječné skořápky rozloží, dodají jí draslík, fosfor a hořčík. Mix drcených vaječných skořápek je také účinný přírodní pesticid na rajčata. Ostré hrany vaječných skořápek se zařezávají do měkkých těl škůdců, kteří prolézají půdou, aby se dostali k vašim rostlinám. Domácí hnojivo, které má několik funkcí, co si víc přát.

Kopřivy

Kopřivový kvas sice nevábně voní, přesto vám pomůže asi nejvíc. Nasbírejte kopřivy a umístěte je do kýble, který bude naplněný vodou stát nejlépe na slunci. Občas můžete váš koktejl promíchat, ale rozhodně ho nechte kvasit minimálně 2 týdny. Poté smíchejte 1 díl hnojiva s 10 díly vody a rostliny tím zalijte. No a zázrak je na světě. Toto hnojivo můžete použít i na růže, babiččin záhon, rododrendony. Je opravdu účinný.

Posekaná tráva

Jeden z nejdostupnějších druhů hnojiv pochází z vašeho dvora. Dusík v půdě pomáhá trávě růst, a když trávu posekáte, zbytky odřezků se nakonec rozloží a tento dusík se vrátí zpět do půdy. Chcete-li využít výhody tohoto přirozeně se opakujícího hnojiva, uschovejte si posečenou trávu, až budete příště sekat trávu. Posekanou trávu rovnoměrně vrstvěte na zahradě, aby se dusík pomalu uvolňoval zpět do půdy. Odřezky trávy fungují jako forma přirozeného mulče například pro vaše rajčata.

Pampelišky

Pampelišky patří do čeledi kvetoucích rostlin, které známe pro jejich jasně žluté květy. Tyto květní hlavy se vyvinou v hlavičky se semeny, které vítr odfoukne, aby je znovu zasel. Pampelišku většina z nás považuje za plevel, přesto se z ní dá vytvořit tolik věcí. Jako například med, nebo i účinné hnojivo. Namísto ničení plevele je otrhejte a uložte, navíc si tím vytvoříte účinné hnojivo.

Další tipy pro péči o papriky

  • Zalévání: Papriky a rajčata zalévejte pravidelně.
  • Sluneční světlo: Každá zelenina potřebuje světlo, a věřte, že vaše rajčata i papriky do této kategorie také patří.
  • Mulčování: Mulč pomáhá udržet vlhkost a teplotu půdy, což je pro vaše pěstování rozhodně výhodné.

Ať už rajčata pěstujete ve vašem viktoriánském skleníku, nebo v nějakém kbelíku, pamatujte, že hnojivo potřebuje. Když nebudete nic přehánět, jistě se vám úroda podaří.

Zanechat komentář

Email nebude publikován.

Compare Listings