Your search results

Co je to zástavní právo?

Napsáno Dana Beková v 29. 8. 2024
0

Nejčastější omezení vlastnického práva je zástavní právo. Setkáte se s ním určitě v situacích, kdy si pořizujete hypotéku nebo si kupujete nemovitost. Zapomenout nesmíme, ani na exekuce či dluhy.

Vznik zástavního práva

Zástavní právo slouží k tomu, aby jím věřitel zajistil svou pohledávku.

Nejčastěji zástavní právo vzniká ze zákona, a to díky písemné smlouvě.  V tom případě se jedná o tzv. zástavní právo smluvní. A kdy se s ním setkáte? Jak jsme již zmínili, když žádáte o hypotéku například na váš bungalov ve svahu, nebo máte exekuce apod. V písemné smlouvě je pak jednoznačně vymezena zástava (nemovitost) i pohledávka a nemovitost následně opět slouží k zajištění pohledávky, v tomto případě ke splacení hypotéky. 

A jaká existují ?

  • soudcovské
  • exekutorské
  • zákonné nebo právo z rozhodnutí správního orgánu.

Jejich účel je především chránit nesplacené pohledávky, ale každé z nich vzniká jinak.

Vložení zástavního práva

Zástavní právo vložíte na katastr nemovitostí s pomocí návrhu na vklad zástavního práva na místním katastrálním úřadě. Tato situace však přichází v úvahu pouze v případě žádosti o hypotéku. Tehdy spolu s návrhem na vklad zástavního práva předložíte katastrálnímu úřadu také zástavní smlouvu, kterou vypracuje banka, a následně zaplatíte správní poplatek.

Vklad však může také zahájit zástavní věřitel (banka), v případě exekuce i soudní exekutor nebo další zmocněné orgány.

Zánik zástavního práva k nemovitosti

Nejčastěji zaniká zrušením zajištěné pohledávky, tedy splacením dluhu. Pohledávku vám ale věřitel může také prominout. V obou případech zaniká zástavní právo ze zákona a automaticky. V prvním případě vám pak banka vydá potvrzení o splacení celé částky, tzv. kvitanci, s jejíž pomocí můžete vymazat zástavní právo z katastrálního úřadu po splacení hypotéky.   

Kdy zaniká zástavní právo k nemovitosti promlčením?

Zástavní právo k nemovitosti může zaniknout také například promlčením. A kdy se vám to stane? Je to v případě, kdy věřitel dluh určitou dobu nevymáhal. Standardně je tato promlčecí doba nastavena na 3 roky. Strany si však mohou domluvit kratší nebo delší dobu. Pokud se pak v této době věřitel neozve, aby vymáhal své pohledávky, zanikne vám jako dlužníkovi povinnost plnit pohledávku. Tato doba začíná běžet v den, kdy jste měli poprvé splatit pohledávku, a nesplatili.

Zánik zástavního práva k nemovitosti nastává:

  • Zánikem zástavy – je to v případě, že dojde k jejímu znehodnocení v takovém rozsahu, že už není dostatečná pro zajištění pohledávky. V tom případě vás věřit požádá o zajištění. Pokud o to nepožádá, stane se nezajištěná část pohledávky splatná.
  • Vzdáním se zástavního práva
  • Vrácením zástavy
  • Zaplacením hodnoty zastavené
  • Prekluze –uplyne doba, na kterou bylo zástavní právo zřízeno.

Po splacení hypotéky zůstává zástavní právo zapsané v katastru nemovitostí. Proto musíte o zániku zástavního práva informovat katastr nemovitostí sami. To uděláte návrhem na výmaz zástavního práva z katastru nemovitostí.

Zanechat komentář

Email nebude publikován.

Compare Listings